Liceul Tehnologic Simion Mehedinți Galați

Ziua iei-23 iunie 2017

Ziua iei-23 iunie 2017

La vremea solstițiului de vară, 24 iunie, sărbătorim Drăgaica sau Sânzienele, creaturi fantastice, ursitoare protectoare ale naturii, aducătoare de rod, leac și dragoste. În 2013, s-a propus ca la această dată, 24 iunie, când este și Ziua Nașterii Sfântului Ioan Botezatorul, să celebrăm Ziua Universală a Iei. Ia este o cămașă tradițională românească de sărbătoare purtată de femei, confecționată din pânză albă, bumbac, in sau borangic și împodobită cu mărgele și broderii la mâneci și la gât.

La  Liceul Tehnologic ”Simion Mehedinți”  elevele de la Industrie textilă și pielărie, lucrând în timpul orelor de practică la cămașa tradițională, sunt învățate de cadrele didactice de specialitate să prețuiască frumusetea broderiilor acesteia, a accesoriilor  – frumusețe extrem de căutată și apreciată în lume. Ia nu este doar o îmbrăcăminte, ci un simbol al tradițiilor noastre strămoșești, numeroase generații de femei contribuind la înfrumusețarea ei.

Este de apreciat faptul că la acest liceu doamnele profesoare, împreună cu elevele se ocupă de ceva atât de frumos și românesc! Având în vedere această nobilă preocupare pentru tradițional, colectivul liceului nu a putut trece cu vederea această zi specială a Iei, purtând frumoasa cămașă românească cu multă mândrie.

Politica cookies

Momentan nu colectam, nu stocam si nu partajam prin intermediul site-ului date despre dumneavoastra. Cookie-urile folosite sunt doar functionale. Puteti consulta politica noastra de confidentialitate aici Politica de confidentialitate. 

/*genereaza link PDF fara bara de instrumente*/ /* */ /*dezactiveaza click dreapta pe PDFuri*/ /*dezactiveaza click dreapta */