Liceul Tehnologic Simion Mehedinți Galați

Apa și importanța ei pentru viață

Apa și importanța ei pentru viață

În fiecare an, pe 29 iunie, sărbătorim „Ziua Internațională a Dunării”. Anul acesta, pentru a marca acest eveniment, ne-am gândit că ar fi un câștig pentru elevii Liceului Tehnologic „Simion Mehedinți” dacă am solicita câteva informații despre apă și importanța protejării ei de la un specialist. Prin urmare, ne-am propus să realizăm o vizită la Facultatea de Stiințe și Mediu, Galați, Departamentul de Chimie, Fizică și Mediu. La activitate au luat parte câțiva elei ai liceului, însoțiți de două doamne profesoare.

Obiectivele activității au fost acela de a-i determina pe elevi să conștientizeze importanța protejării apei, de a identifica principalele surse de poluare a apei și de a afla metode de protejare a acesteia. Participanții la activitate au fost primiți de către lector univ. dr. chim. Mihaela Timofti, care a vorbit elevilor despre Dunăre – Dunărea este al doilea ca lungime dintre fluviile Europei, după Volga – şi singurul din Europa care curge de la est la vest. Dunărea prezintă o importanţă deosebită, atât pentru navigaţie, producţia de energie hidroelectrică, sau piscicultură, dar şi pentru furnizarea de apă pentru industrie, agricultură şi pentru populaţie.

Împreună cu elevii, au fost identificate principalele surse de poluare a apei:  evacuarea apelor uzate menajere și cele provenite din activități industriale în râuri, folosirea pesticidelor și a îngrășămintelor în activitățile agricole, deșeurile solide aruncate în apă, dar și scurgerile de petrol. Au fost identificate și principalele metode de protejare a apelor; elevii au fost sfătuiți să aibă grijă față de felul cum colectează și depozitează deșeuril e; să evite folosirea produselor de curățenie atunci când fac baie în ape curgătoare sau lacuri; să cumpăre produse care asigură un consum redus de energie; să facă dușuri scurte și nu irosească apa;

Elevii au avut posibilitatea de a adresa și alte întrebări legate de apă, iar dna lector universitar le-a răspuns cu amabilitate. La finalul activității, toți și-au exprimat bucuria de a fi cunoscut niște lucruri interesante și utile pentru viață și au promis că vor face tot ce ține de ei pentru a proteja apa.

Politica cookies

Momentan nu colectam, nu stocam si nu partajam prin intermediul site-ului date despre dumneavoastra. Cookie-urile folosite sunt doar functionale. Puteti consulta politica noastra de confidentialitate aici Politica de confidentialitate. 

/*genereaza link PDF fara bara de instrumente*/ /* */ /*dezactiveaza click dreapta pe PDFuri*/ /*dezactiveaza click dreapta */